ORTHOPEDISCH BESLAG

Als veulen moet er al aandacht worden besteed aan de verzorging en vorming van de hoeven. Het paard zal en leven lang op deze hoeven moeten gaan en staan. De stand en vorm van de hoeven bepaalt in grote mate de belasting van de paardenbenen. Veel mensen vergeten helaas hoe belangrijk het is de hoeven correct te verzorgen. Bij een jong paard kan de stand nog op redelijk eenvoudige wijze gecorrigeerd worden, dat wil zeggen bij een ouder paard is het maar in beperkte mate mogelijk de stand van de benen te veranderen/aan te passen door middel van bekappen van de hoeven omdat de pezen en spieren al gegroeid zijn in de voor het oudere paard "normale stand". Een drastische standverandering zal voor een ouder paard naar alle waarschijnlijkheid een blessure opleveren. Standverandering kan dus wel maar is een bijzonder langdurige en vaak niet eenvoudige weg op latere leeftijd (lees: op volgroeide leeftijd). Belangrijk dus om op jonge leeftijd te zorgen voor correcte hoeven en daarmee een correcte stand van het beenwerk. Door dit regelmatig bij te houden en te controleren kan een hoop ergernis in de toekomst worden voorkomen.

De hoeven van een paard dragen het volledige gewicht van het paard. Door een blessure of beschadiging van het lijf kan het paard moeilijk gaan lopen (denk aan beschadigingen aan het beenwerk, de lendenen, de rug en de schouders van het paard). De verdeling van het gewicht op de hoeven kan daardoor uit balans raken omdat een paard zich zal proberen te ontlasten. Orthopedisch beslag is dan nodig om het paard weer in balans te laten lopen. Door middel van een specialistisch hoefijzer met of zonder eventuele hulpmiddelen als zooltjes, kit etc. wordt dan de balans van het paard weer zo fatsoenlijk mogelijk gemaakt, op een dusdanige wijze dat het voor het paard weer aangenaam wordt om normaal te lopen. Denk aan bijvoorbeeld een soort hakje aan het ijzer waardoor een bepaald been van het paard aan de achterzijde wat omhoog komt, waardoor bijvoorbeeld een pees of spier kan worden ontlast. Daardoor zal het paard dat been weer normaal gaan gebruiken zonder het beschadigde (te veel) te belasten.

Door orthopedisch beslag wordt onder andere voorkomen dat het paard de rest van zijn lichaam (definitief) beschadigd door het kreupel lopen/ontlasten van (een bepaald deel van) het lichaam.

Het komt ook voor dat een paard niet meer op reguliere wijze kan lopen door bepaalde beengebreken en dan door orthopedisch beslag zodanig in balans kan worden gebracht dat het paard nog jaren fatsoenlijk kan lopen zonder daar in grote mate hinder van te ondervinden.

Orthopedisch beslag houdt verder in: een beslag creëren voor een hoef met een afwijking of beschadiging. Dit kan door bijvoorbeeld ziekte, een ongeval of een slechte verzorging. De hoef zal dan afbreken of de hoefwand kan loslaten. In zo'n geval is het gewenst dat er een specialistisch ijzer onder de hoef komt om verdere beschadiging te voorkomen en om de hoef de mogelijkheid te geven weer te genezen.

Orthopedisch bekappen van een veulen wordt gedaan in overleg met een dierenarts. Er wordt dan tevens een behandelplan opgesteld.